Västerås – en historia av växande befolkning

Västerås är idag att räkna som Sveriges femte största tätort och man har enbart Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala framför sig. Totalt har man i tätorten en befolkning om 110.177 personer. Hur kan då Västerås kommit att växa sig så stor? Här har man mycket att tacka industrin för. ABB – förr ASEA – och Nordiska Metall är två stycken exempel på industrier vars närvaro i Västerås gav en stadig ökning av invånare.

Värt att nämna i detta är även att två svenska företag såg dagens ljus i Västerås – detta i form av ICA och HM – och där man dagligen kommer i kontakt med dessa.

Numera – även om ABB fortfarande finns kvar – så har Västerås tagit steget mot mer IT, elektronikhandel, service och grafisk industri; som så många andra forna industristäder i Sverige – exempelvis Malmö och Göteborg – har gjort.

En intressant siffra från förr som visar på den historiska tillväxten i Västerås hämtar vi från år 1890 och här hade staden Arboga och Västerås en befolkning om – i Arbogas fall 4500 personer – och Västerås ungefär 8000 personer. Trettio år senare då var siffrorna från Arboga fortfarande kvar på ungefär samma nivå – 5100 stycken. Västerås å sin sida hade på trettio år växt till en befolkning om 30.600 personer!  

Västerås – några kända invånare

Det är en självklarhet att en stad med över tusen år på nacken har skaffat sig en hel del kända namn att stoltsera med – konstigt vore annars. Vi tänkte därför här nedan ge en liten lista över några kända personer som fötts i - eller som är tätt förknippade med - staden Västerås. Håll till godo:

  • Lars Gustafsson: Filosof och författare som avled 2016. En viktig röst i den svenska debatten, en klok, intellektuell och ständigt aktuell man vars tankar kommer att leva även långt in i framtiden. Läs gärna hans bok – Tennisspelarna – ett av de mest underskattade verk som skrivits.
  • Tomas Tranströmer: Inte född i Västerås – men väl bosatt i staden i över trettio år. Något som man kan se prov på än idag och där man genom en vandring i staden kommer att se små etsningar med dikter från denne svenske gigant inom litteratur.
  • Nicklas Lidström: Världens bäste hockeyspelare? Av många ansedd som just det och denne back fick sin fostran – likskom många andra; Patrik Juhlin, Peter Popovic, Mikael Backlund med flera – på stadens hockeygymnasium. Sjufaldigt utsedd till NHLs bäste back, fyra gånger vinnare av Stanley Cup och framröstad till bäste europé i NHL genom tiderna. Lägg därtill både OS-guld och VM-guld och vi har en meritlista som få – om ens någon? – kan matcha.