Att göra i Västerås – några tips

Vad kan man egentligen göra i Sveriges femte största stad? Ja, egentligen så finns det inga hinder – Västerås har ett stort utbud som passar de flesta smaker och intressen. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, man eller kvinna, intresserad av naturen eller av ett pulserande stadsliv, om du gillar sport eller kultur: här finns allt!

Det vi tänkte göra här är att lista några tips på lämpliga aktiviteter att hänge sig åt i staden och vi håller tipsen från högt till lågt. V kommer även att passa på att väva in några snabba fakta om Västerås och vi gör det av den anledningen att de förtjänar att nämnas i samband med att staden dyker upp: Vi kör igång!

Västerås – en -att göra lista

  • Gå på ishockey: Västerås har en brokig historia då det kommer till hockey. Konkurser, nystarter och sportsliga misslyckanden har blandats med höga toppar – serieseger i Elitserien 1993! – och egna produkter som stolt burit den gul-svarta-tröjan där Nicklas Lidström, Mikael Backlund, Patrik Berglund, Patrik Juhlin, Peter Popovic och Tommy Salo förtjänar ett omnämnande. Idag huserar man i Allsvenskan, men siktet är alltid inställt på svensk hockeys stora dansgolv – SHL.
  • Se på bandy. Om hockeyn i Västerås är lite av en berg och dalbana så är bandyn ett kapitel av ren framgång. Vad sägs om 20 SM-guld och vad sägs om spelare som Per Fosshaug, Andreas Bergwall, Ola Fredriksson och Anders Östling. Upplev en match på plats på AAB Arena – arenan som förr hette Rocklunda.
  • Hoppa! Sveriges första trampolinpark – en plats där tyngdlagen är satt ur spel. Roligt både för vuxna och för barn. Varning dock – det kommer att kännas i dina ben dagen efter. Värt det? Absolut! Yoump heter platsen och den ligger i Hälla.
  • Ät. Västerås har ett stort utbud av spännande restauranger varav många är omnämnda i White Guide. Boka bord och sätt dig för en lugn och skön stund och njut av den välsmakande maten från alla världens hörn.
  • Actionbada. På Kokpunktens Actionbad tas badandet till en ny nivå. Ta med hela familjen och utmana er själva i de häftiga rutschkanorna belägna på några av de åtta (!) våningarna. Var beredd på att skratta!
  • Shoppa: i city finns det över 400 butiker, cafeer, gym och restauranger. Välj bland utbudet från de större kedjorna eller hitta rätt bland lokala designers. Nämnde vi att världens första H&M-butik öppnade i Västerås? Västerås centrum fick år 2013 utmärkelsen till Årets Stadskärna och det säger väldigt mycket om hur vackert det är.
  • Avlägg en visit på ett slott: I Västerås finns tre stycken slott – det centrala Västerås Slott (ett måste!) – och Tidö slott som ligger väster om staden samt Ängsö Slott som ligger till öster. Tre vackra slott där du verkligen kan känna dig som en del av den svenska historien.
  • Sveriges första pizza: Serverades i Västerås och detta som en direkt följd av de italienska arbetare som jobbade på ABB.
  • Domkyrkan: Får du inte missa: En kyrka som förärats med tre stycken stjärnor – högsta betyg! – i Le Guide Verde, Guide Michelins lista över världens sevärdheter.