Blogg

Solenergi i Rocklunda

14 okt 2021

Västerås har seglat upp som en av de städer i Sverige som går i bräschen för en bättre miljö och i hela klimatfrågan. En stor anledning till detta stavas Rocklunda. Rocklunda är, för den oinsatte, ett område i Västerås som är helt vigt åt idrott.

Det räknas som ett av de största sammanhängande idrottsområden som finns i Sverige och där man exempelvis kan spela bandy, hockey, innebandy, gymma, friidrotta och exempelvis rida - det finns ett större ridhus inkluderat. Utöver detta så bjuder även Rocklunda på möjligheter att motionera vid elljusspår samt att i övrigt engagera sig i allehanda friluftsaktiviteter. 600.000 kvadratmeter rymmer 15 stycken olika arenor.

Kort sagt: Rocklunda har något för alla. Men, givet är också att ett så pass stort område slukar energi. Här har Rocklunda Fastigheter hittat en kreativ lösning där man tillsammans med det lokala företaget El av Sol arbetat fram ett alternativ som gör hela området med klimatneutralt och mindre energislukande. Det sparar pengar - stora pengar - och det gör gott för hela vår miljö. Framförallt så visar det vägen för andra: att man valt att använda solenergi och genom att placera solpaneler på anläggningarna så har området Rocklunda blivit en egen producent av el.

Solenergi i Rocklunda gör skillnad

Detta innebär konkret att man numera producerar ungefär en femtedel av den el som går ut för att hålla alla anläggningar igång under ett år. För att konkretisera detta och ge ett illustrerande exempel så handlar det om att den el som Rocklunda själva producerar genom denna satsning på solenergi skulle kunna ge en elbil en möjlighet att åka jorden runt - ungefär 100 gånger.

Det, om något, visar vilken enorm potential som finns i solenergi och hur ett företag som nämnda El av Sol - genom ny teknik och nya innovationer - kan skapa en enorm skillnad både vad gäller ekonomi - Rocklunda Fastigheter kommer att spara stora pengar på denna lösning! - och för hela vårt klimat. Genom att ta tillvara på den energi som solen producerar så får vi ett alternativ som ger grön el och rakt igenom grön energi.

Rocklunda är en kär plats för alla västeråsare. Alla har någon koppling till området - och området är en stor del av själen i staden. Att man tar det här steget och visar möjligheterna för solenergi är något som kommer att skapa ringar på vattnet. Vilka andra fastighetsägare i Västerås - och övriga Sverige - vågar ta rygg och följa den väg som Rocklunda Fastigheter stakat ut. Klart står att det är här framtiden finns och att företag som El av Sol har all potential att skapa lösningar för en bättre värld.

Sälj ditt skrot i Västerås

11 aug 2021

Säger man skrot tänker man på rostigt järn och metallavfall, men skrot är också sådant som innehåller metall, som elektronik, kablar och batterier. Du kan sälja ditt skrot och få pengar.

Man tänker kanske att det gamla skräpet inte är värt något, men om ditt skrot i Västerås innehåller metall kan du lätt separera ditt avfall. Gamla kablar eller apparater av metall kan du ta bort plasten från, så får du ännu bättre betalt för skrotet.

Det är så mycket material som kan återvinnas, så kasta inte bort gamla strykjärn och liknande, utan sälj allt till en skrotfirma i Västerås. När du köper en ny maskin kan du sälja den gamla som skrot. Då gör du en god affär och är samtidigt miljövänlig.

Stora mängder kan hämtas

Har du övertagit en gammal gård, kanske det finns massor av metallföremål i ladan eller verkstaden som ingen vill ha. En gammal smedja kan också innehålla föremål som kan säljas som skrot. Sådant kan lätt bli liggande för att det känns jobbigt att frakta bort. Du tänkte hyra en kärra, men den är för liten om du redan har ett helt skrotupplag själv.

Bli inte avskräckt, för problemet är snart löst. Kontakta bara ett skrotföretag så kan ni avtala om att de hämtar skrotet hos dig. De har rejäla transportfordon till sitt förfogande.

Det är skönt att bli av med sådant man inte behöver och aldrig kommer att sakna. Det känns inte heller som slöseri med resurser att skrota det, för materialet kan återvinnas.

Varmt och bekvämt på balkongen

26 aug 2020

Det har blivit populärt att ha sittplatser i växthus och en balkonginglasning ger samma resultat. En inglasad balkong ger de boende en möjlighet att nyttja ytan under fler av årets dagar.

Om man räknar bort alla dagar då det regnar, blåser eller är kallt så blir det inte många dagar kvar på året. De där dagarna som har sol och ljumma kvällar är alldeles för få. Men när det sker så kan man se hur staden lever upp. Plötsligt inreds balkongerna med möbler och färgglada växter. Levande ljus tänds och glada skratt kan höras från när och fjärran.

En del går hela vägen och inreder sin balkong som ett extra rum. Andra kan ha den som en trädgård med ätbara kryddor och grönsaker. Men eftersom vädret kan svänga på bara några timmar så kan det plötsligt bli helt andra förhållanden. Då är det många som väljer att glasa in sin balkong. Ett sätt att kunna få ut det mesta av hela sommaren. Eller kanske till och med hela året långt. När andra får rusa in vid regn och blåst kan man själv bara dra till fönstren och sitta kvar. Varmt och bekvämt med en kopp the och en bra bok. Och liksom Ferdinand lukta på sina blommor.

Godkännande av husägaren

En del lägenheter har redan inglasade balkonger som nyproducerade. Men om man inte har det och vill glasa in sin balkong så är det viktigt att göra rätt. Först och främst ska man tala med sin hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om man har grannar som glasat in sina balkonger så är det troligt att man också själv får göra det. Men man ska alltid fråga och få ett godkännande. I samma veva kanske man även kan få tips om vem som utför inglasningar. Det kan spara mycket tid och pengar.

Tänka rätt direkt

Att noga tänka igenom vilken användning man vill ha av sin balkong kan spara mycket pengar och irritation i längden. Det är enklare att direkt montera en mer isolerad lösning på inglasning än att senare vilja ändra. Balkongen används av många som ett extra rum hela året. Om det är tanken så är det viktigt att man väljer rätt så att funktionen håller värmen. Kanske drar man samtidigt ut en kontakt för elektricitet på ytterväggen. Även där ska man i så fall få hyresvärdens godkännande. Även om det är en bostadsrätt man äger.

Allt fler flyttar från storstaden ut på landet

20 apr 2020

Har ni tröttnat på storstan och stressen? Vill ni leva livet på landet kanske? Faktum är att allt fler väljer att göra sig av med bostaden inne i stan och i stället flytta ut på landsbygden.

Trenden har vänt och idag går fler flyttlass från våra storstäder ut på landet i stället för tvärtom. Storstädernas överpris på bostäder och det faktum att allt fler värdesätter lugnet på landsbygden är två av de viktigaste faktorerna. Oavsett om man planerar att flytta till landet, en ny stad eller bara byta bostad inom en stad gäller det att börja planera flytten i tid. Se till att allt är som det ska i den nya bostaden men även i lyan som ni lämnar. En av de viktigaste sakerna är att välja och boka flyttfirma i tid innan flyttdatumet för att vara säker på att bohaget kommer fram i tid till den nya adressen.

Var noga med vilken flyttfirma ni anlitar och be om referenser

Gör en egen undersökning av flyttfirmor. Det finns tyvärr många oseriösa flyttfirmor där ute, speciellt i storstan. Kolla därför omdömen och vad folk har skrivit om dem och fråga även efter referenser. Kanske vänner, grannar eller arbetskamrater har en flyttfirma som de kan rekommendera? Begär in offerter från flyttfirmor och välj sedan den som verkar mest pålitlig och som har försäkring. Glöm heller inte att tala om ifall det finns extra tunga saker som ska flyttas. Ett piano kostar såklart extra, eftersom det inte bara är tungt utan även otympligt och kräver varsamhet. Låna kartonger av flyttfirman. Deras kartonger är alltid robusta och har rätt storlek. Dessutom spar man både tid och pengar som man kan använda till annat.

Ta hjälp med packning om ni inte hinner

Har man ändå svårt att hinna med packningen själv så har de flesta flyttfirmor packmästare som kan hjälpa till. De är experter på att på ett säkert sätt slå in och packa ömtåliga saker som exempelvis porslin. Så är man rädd om den gamla ärvda kaffeservisen från farmor kanske man ska be om hjälp med packningen. Tallrikar som man normalt staplar på varandra i skåpen ska, då de transporteras i flyttlådor, slås in och ställas på högkant. Då är chanserna att de håller ända vägen fram till den nya bostaden betydligt större. Märk sen upp alla kartonger med dess innehåll, så går sedan sorteringen och uppackningen i den nya lyan som en dans.

Bekvämt och proffsigt flyttstäd i Västerås

4 mar 2020

Är du på gång att byta bostad i Västerås? Då har du förmodligen en hel del att tänka på. Unna dig hjälp med flyttstäd i Västerås, så kan du fokusera all energi på ditt nya boende istället.

Undersökningar visar att den genomsnittliga svensken byter bostad ungefär elva gånger under sin livstid. Det innebär en hel del flyttlass, och för att inte tala om en hel del trista flyttstädningar. En ordentlig flyttstädning kräver bra mycket mer noggrannhet och arbete än en vanlig storstädning, och är inte sällan det många ser framemot allra minst med att flytta. Det är svettigt, det tar tid och i slutändan får man ju faktiskt inte ens njuta själv av sitt hårda arbete. Just därför väljer många att leja bort flyttstädningen istället. Det är smidigt, bekvämt och tack vare RUT-avdraget blir det faktiskt inte speciellt dyrt. Njut av att kunna lämna över nycklarna till ett skinande rent hem till de nya ägarna, och samtidigt kunna ägna all tid åt din nya lya. Visst låter det lockande? Skulle du t.ex. vara i behov av hjälp med flyttstäd i Västerås? Då har du turen att kunna välja mellan ett flertal professionella städfirmor som gärna står till tjänst.

Vad ingår?

Eftersom det finns krav på att en bostad som byter ägare måste överlämnas ordentligt städad och rengjord, är en flyttstädning ganska rejält omfattande. Här duger det inte bara med dammsugning, våttorkning och kanske en dammvippa här och där. I en professionell flyttstädning ingår grundlig rengöring av alla ytor, inklusive bakom kyl, frys, badkar och annan fast inredning som kan flyttas på. Dessutom rengörs dörrar, skåpluckor, lister och karmar samt vitvaror, köksfläkt, all badrumsinredning och eventuella utrymmen utomhus. Fönster putsas, lådor och skåp rengörs inuti och varenda liten vrå inspekteras av städfirman innan jobbet kan ses som slutfört.

Hitta en firma du trivs med

Är det viktigaste för dig att städfirman du väljer kan komma med kort varsel och vara klara snabbare än andra? Eller föredrar du en firma med ett tydligt miljötänk, som bara använder hållbara städprodukter som är schyssta mot såväl naturen som människorna? Kanske har du inga specifika krav alls - förutom att det ska bli rent förstås. Tänk igenom vilka krav och förväntningar just du har och vad du tycker är viktigt när det gäller val av städfirma. Glöm inte att också jämföra priser och kanske kolla någon recension eller två från tidigare kunder. Läs mer på denna sajt: https://www.städfirmavästerås.com/flyttstad

Så hittar du målare i Västerås

3 dec 2019

Ska du flytta, eller har du nyss flyttat till Västerås, denna lilla pärla invid Mälaren? Västerås har en gammal historia som går ända tillbaka till medeltiden. Här fanns tidigt en kyrka, en fogde, biskopsstift och människor som slog ner sina bopålar här. Eventuellt låg här även ett kloster, ett slott eller en försvarsanläggning i alla fall. Idag finns domkyrkan kvar som skvallrar om en tidig kristen historia.

Idag är Västerås en livlig stad med runt 100.000 invånare, med Mälardalens högskola, över 3.700 företag. Här finns både Vasaparken, Stadsparken, Poesiparken. Mellan Stockholm, Västerås och Örebro går E18; motorvägen som förbinder Västerås med båda storstäderna västerut (Göteborg) och österut (Stockholm) och i förlängningen även med norska huvudstaden Oslo. Fortfarande har Västerås Nordens största insjöhamn. Hit kommer mineraloljor, kol, koks, järnskrot och järnlegeringar fraktade på båtar och pråmer. 

Letar du efter målare i Västerås?

När man sedan ska flytta till Västerås, är det många saker som ska falla på plats. Förutom det mer uppenbara som att få tag i en ny bostad och arbete, och skola eller dagis, om man har barn, behöver man oftast hitta ny tandläkare, läkare, vårdcentral, frisör och allt sådant. Har man hus, behöver man oftast hantverkare för alla de tjänster som har med husets renoveringar och underhåll att göra. Då kanske du behöver en målare i Västerås? Oftast behöver man ju en målare som kommer och målar om fasad och inredning. En snickare eller målare är väl de hantverkare som man kanske behöver anlita mest. Är man inte händig själv, blir man tvungen att anlita dem som är det. Detta gäller ju alla villa- och husägare; att det alltid finns något som man bör göra. Är det inte trädgårdsarbete så är det taket som ska lagas, eller tapeter inomhus som är slitna.

Så hittar man målare i Västerås

Känner man ingen målare, vilket man sällan gör när man är ny på ett ställe, så kan man googla "målare Västerås" så att man får en lång lista av Googles sökmotorer på dem som har en hemsida på nätet och som erbjuder sig som målare och arbetar i Västerås. Då kan man ta kontakt med några av dem, fråga om referenser och offerter så att man kan jämföra dem med varandra. Sedan väljer man helt enkelt den som är bäst och som verkar vara bäst lämpad för jobbet som man önskar få gjort. Det är ju alltid bra att välja någon som är erfaren och kunnig, eller hur?

Hitta nya hantverkare i en ny stad

30 jul 2019

Ska du flytta till Västerås? Då är det många nya saker som man kan behöva både hitta och lära känna i Västerås. För det första är ju arbete, eller studier och en ny bostad som man behöver ha för att flytta dit. En del modiga vågar flytta utan båda delarna. Det är ju inte lika svårt att få tag i en bostad i Västerås som i andra större städer, som storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Har man inte familj, kan man alltid sova på någons soffa en tid tills man har hittat en bostad åt sig. Bortser vi från bostad och arbete, finns det även annat som kan vara bra att lära känna i en stad, som Västerås. Har man hus, villa eller radhus, är det nya hantverkare som man behöver lära känna, såvida man inte själv är det, förstås.

Så gör du för att hitta nya hantverkare

De flesta som vill anlita nya hantverkare, går till väga på ganska samma sätt. Man letar på nätet, eller frågar grannar. Känner man inte de nya grannarna, som det är när man är ny i grannskapet, är det inte riktigt den frågan man ställer till en ny bekantskap. Då är det andra saker som man hellre vill prata om. Så till en början är man hänvisad till nätet när och om man behöver få tag i nya hantverkare. På nätet är det svårt att avgöra vilka hantverkare som är duktiga, när man läser de olika hantverkarnas hemsidor. Det är ungefär som att läsa någon ansökan till ett nytt jobb. Alla är "duktiga", "professionella", "har kundens bästa som prioritet". Så hur ska man kunna avgöra utifrån hantverkarnas egen information om dem själva, vilka av dem som är värda att anlita?

Kontrollera referenser och omdömen

Det enskilt viktigaste är att fråga efter och kontrollera deras referenser. De är avgörande för vad du kan förvänta dig av hantverkarna. Omdömen som finns på olika sådana omdömessajter, kan man också läsa. Problemet med dem är att beroende på hur många som har lagt in sina omdömen om dem, får du olika svar. Är det bara en som har gett dem omdömet "mycket bra", ger utslaget att de har 100 procent goda omdömen, vilket är helt meningslöst, när det bara är ett enda omdöem. Då är referenserna mycket viktigare än omdömen. När man väl har lärt känna grannarna, då kan man fråga dem om duktiga hantverkare. En hantverkare som arbetar med takläggning, tätskikt och reparationer kan du läsa om här.

Boka guidade turer i Västerås

27 jun 2019

Ett av de bästa sätten att lärbussa känna en stad är att följa med på en guidad tur. Det kan vara en stadsvandring likväl som att man väljer att hyra en buss med chaufför och guide. Ett trevligt sätt att se nya delar av staden och vissa av dessa guidningar väljs även av de som bor i Västerås. Detta för att lära sig mer om sin egen stad. Några exempel är:

Hyra buss och egen guide

Det finns flera bussbolag som hyr ut bussar både ett par timmar och flera dagar. Bussarna kan då hyras med eller utan chaufför. Om exempelvis en skolklass ska åka på guidad tur är det vanligt att man väljer att hyra en buss som kommer och hämtar upp eleverna vid skolan för att sedan köra dem den guidade turen.

Utöver att hyra buss behöver man även boka in en duktig guide. Kom ihåg att säga till guideföretaget vilka det är som ska följa med på resan så guidningen kan anpassas efter dem i ålder och intresse.

Att hyra buss med guide passar självklart bäst vid stora sällskap. Då blir kostnaden per person acceptabel samtidigt som man får fördelarna med den flexibilitet som egen buss ger på den guidade turen.

Kyrkbacksvandring

I de äldre delarna Västerås ligger kyrkbacken. Vandra förbi den ståtliga domkyrkan och in på smala kullerstensgränder för att lära dig om det gamla Västerås. En populär stadsvandring som främst genomförs under sommarmånaderna.

Guidning i veteranfordon

Du vill hellre åka fram än gå. Men du vill inte boka plats på klassisk sightseeingbuss eller hyra egen buss till sällskapet. Det finns en möjlighet till. Det är att boka en guidad visning som utförs via ett veteranfordon. Det kallas för ”folkhemsturen” och är en guidning som fokuserar på 1930 - 1980 talet där ”alla sinnen utmanas”.

Upptäck Västerås med egen karta

Det billigaste sättet att upptäcka en ny stad är att göra det via en långpromenad. Nackdelen är däremot att man inte hinner så långt under en förmiddag och därmed får hålla sig till lokala delarna av Västerås.

Gå in på turistförmedlingen och hämta en gratis karta över staden. Kanske finns det till och med en karta där olika intressanta ställen är markerade. I annat fall kan säkert personalen på turistförmedlingen markera detta på kartan. Här går det även att få information kring var man kan vända sig för guidade turer till fots, via buss eller andra alternativ.

Ska du flytta till Västerås?

24 jun 2019

Är det dags för flytt till ett av Sveriges mest centrala städer? Finns det någon annan stad som är så central som Västerås? Här är det nära till både norra, södra, västra och östra delarna av landet. Det ligger otroligt många städer alldeles i närheten av Västerås; Örebro, Eskilstuna, Uppsala, Borlänge och många fler mindre orter. Att bo i Västerås, innebär att det inte är långt till resten av Sverige.

Planera flytten för smidigast flytt

Att flytta innebär att man ska ta hand om många saker; allt ska packas, möbler och lådor ska bäras ut och in på det nya stället. Sedan ska allting packas upp och man ska komma till rätta på det nya stället. Innan man har flyttat färdigt måste man ta hand om allt som man har haft på det gamla stället. Man måste gå igenom alla ens prylar innan flytten är helt klar. Sådana saker som man inte längre vill ha, ska tas om hand. Känsliga saker ska packas in på sätt så att de inte går sönder. När man väl har packat klart måste man flyttstäda hela bostaden innan man är helt klar med den. Och en flyttstädning måste man göra ordentligt innan den blir godkän. En hyresvärd eller nästa bostadsägare kan vara riktigt kinkig med städningen. Den måste utföras på sätt som gör att den blir godkänd och att det syns att det har bott någon i bostaden innan den som flyttar in.

Så måste en flyttstädning vara

En flyttstädning måste vara mycket noggrann; alla rum ska vara tömda, även förråd, garage, balkong eller altaner måste vara helt tömda på saker. Sedan måste kyl och frys vara tömda och rengjorda, liksom andra vitvaror. Hela köket måste vara helt fritt från smutsfläckar. Köksfläkten måste tömmas på damm och var rengjord. Även badrum måste vara helt fläckfri. Golvbrunnen måste vara tömd och rengjord. Alla fönster ska vara helt rena. Det får inte finnas fläckar på tapeter, på golv eller på lister, dörrar eller på handtag. Alla nycklar måste lämnas tillbaka.

Anlita flyttstädning för städningen

Att anlita flyttstädning innebär att du slipper oroa dig för att inte flyttstädningen ska bli godkänd, om du väljer en städfirma med garantier, förstås. De städbolag som är seriösa ger njd-kund-garanti då de ser till att städa så att kunderna blir nöjda med flyttstädningen. Det visar på att de tar städningen på allvar och arbetar på ett noggrant sätt. Här kan du läsa mer om hur ett städbolag som arbetar med flyttstädning i Uppsala arbetar: https://www.flyttstädninguppsala.net.

Badrumsrenovering – steg för steg

4 mar 2019

Funderar du på att göra ombadrum, renoveringm kakel badrummet i din nya lya i Västerås? En badrumsrenovering är något som står högt på önskelistan för många husägare som just flyttat in. Det är ett viktigt rum, och hur det ser ut kan påverka helhetsintrycket av ditt hem. Men hur gör man egentligen? Klart är att det kan vara ett ganska omfattande projekt, och det kan vara svårt att veta var man ska börja.

Planera och gör upp en budget

Bland det första som bör göras är en budget och en plan för hur renoveringen ska genomföras. Det är nu ni bör mäta, rita och planera. Leta fram inspiration på nätet och titta på badrum i en stil som du också vill ha. Det finns gott om konton på nätet som ägnar sig åt att ge inspiration för heminredning, inte minst badrum och kök bland annat.

Inspiration kan också finnas i butiker. Bor du i medelstor till större stad, säg Västerås till exempel, har du ett antal större byggvaruhus du kan gå till. Många av dessa har ”showrooms” där du, med dina egna ögon, kan få förslag på olika designer.

Ut med det gamla

Att riva badrummet är en moment som många klarar av att göra på egen hand. Viktigt är givetvis att man pluggar och stänger av avlopp och vatten. Är man osäker på hur de ska göras kan man helt enkelt ta hjälp av en VVS-montör. Med det sagt, kan man relativt enkelt utbilda sig själv genom böcker eller information på nätet. Tänk på att du sannolikt kommer att behöva hyra en container om du ska riva väggar, tak och hela inredningen. Annars finns en risk att det blir väldigt många vändor till sopstationen.

Om du ska flytta avlopp och golvbrunnar

Har du ett betonggolv och ska flytta avlopp eller golvbrunnar? I sådana fall kommer du att behöva bila upp för dessa. För dig som har ett reglat golv kan det behöva förstärkning för att klara av tyngden det innebär med exempelvis nytt kakel och ett badkar. Här är det bra att tala med en fackman om man är osäker.

Få hjälp med badrumsrenoveringen – så gör du

Det är svårt att göra alla moment själv i en badrumsrenovering, såvida man inte har behörigheter inom till exempel elarbete och VVS. Det finns ganska många firmor, även i mindre till mellanstora städer (Västerås till exempel), som specialiserar sig mot att hjälpa kunder med badrumsrenoveringar.

Att hitta en sådan firma är enkelt. Bor du i just Västerås kan du göra en sökning på nätet i stil med ”badrumsrenovering Västerås” och få fram ett antal alternativ. Ta dock inte bara första bästa, utan kolla upp firmorna ordentligt. Be om att få referenser, kolla upp deras ekonomi och titta på omdömen på nätet. Det sistnämnda är det ibland svårt att dra alltför stora slutsatser av, då kommentarsfält kan manipuleras relativt enkelt. Om det är ett stort underlag av omdömen från profiler som är verifierade, eller åtminstone verkar äkta, är sannolikheten att manipulation har förekommit lägre.

Välj hus med balkonginglasning

27 aug 2018

Ska du flytta till Västerås? Då är du bara att gratulera. Du flyttar till en medeltida stad med historiska anor. Västerås storlek som stad har gått i vågor. Men de senaste åren har Västerås vuxit, och blivit en alltmer attraktiv stad. Västerås, liksom Enköping har fördelarna att de ligger lagom nära många städer; nära Stockholm, nära Gävle, nära Mora och nära Örebro. Västerås ligger på många sätt i mitten av Sverige, och är port till både Norrland, Svealand, Dalarna och Sörmland.

Välj hus som gör det möjligt sitta utomhus

Letar du efter hus eller lägenhet i Västerås? Just nu finns det åtminstone 200 lägenheter som är till salu i Västerås kommun, enligt hemnet.se. Många av dem finns i Gideonsberg, eller i attraktiva Öster Mälarstrand, Skultuna eller Lillhamra, alla områden som är trevliga. Välj ett hus med balkonginglasningar, eftersom de möjliggör för de boende att sitta utomhus och njuta av sommar, höst och vår, nästan oberoende vilket väder som råder för tillfället. Inglasade balkonger ger verkligen dessutom ett otroligt lyft för fasadens utseende. 

Balkonginglasningarnas fördelar

Balkonginglasningar medför en hel del fördelar som här tänkte ta upp. Balkonger som är inglasade håller längre eftersom de har skyddade skyddsglas och tak. Annars nöter det hårda klimat som vi har i vår kalla Nord balkonger väldigt mycket och de blir utslitna i förtid. En inglasad balkong håler sig också renare när det regnar och snöar och bilarnas avgaser följer med nederbörden. Det och allt pollen som förorenar balkonger och altaner.

Om det inte finns någon inglasning

Om du har oturen att inte hitta någon inglasad balkong på lägenheten som du i övrigt gärna vill ha, kan du enkelt låta bygga en inglasning. Det är inte svårt att bygga en inglasning. Det tar en för- eller eftermiddag för de erfarna och snabba hantverkare som gör detta dagarna i ända. Beroende på hur stor balkongen är, går priset på cirka 20.000-60.000 kronor. Har du redan tagit ett lån på bostaden som du tänker köpa, kan du utöka lånet med endast några 10.000-tals kronor och låta bygga en balkonginglasning som skyddar både dig och din balkong i framtiden.

Så hittar du din balkonginglasning i Västerås

Du kan alltid googla "balkonginglasning Västerås", för att få några namn på företag som arbetar med detta i Västerås. Sedan är det bara att ta kontakt, be om offert och referenser, och sedan när ni kommit överens om priset, be dem komma och bygga det. Lycka till med flytten till Västerås!

Konkurrens mellan Örebro och Västerås?

7 jul 2018

De som bor en bit utanför Stockholm brukar dra nytta av två saker; man får ett rejält avstånd till stressiga Stockholm och slipper trafikstockningarna. Samtidigt kan man ändå ta del av allt det som är positivt med Stockholm; nöjen, shopping och alla kulturella evenemang. Ska man bo utanför Stockholm men kunna åka in på helgerna, till exempel, gäller det att bo i kranskommunerna runt Mälaren så som i Uppsala, Eskilstuna, Enköping, Örebro, Västerås, Norrköping och Nyköping och landsbygden där emelllan. Vill man åka in en helg, eller två är det inte långt att åka till Stockholm.

Tvillingstäder Örebro och Västerås?

Hur är det då att bo i säg Örebro och Västerås? Många ser de båda städerna som tvillingstäder. Båda har ungefär lika stor befolkningsmängd. Västerås har 119.372, och Örebro 117.543 invånare (2016), vilket gör dem nästan lika stora. Kulturhistoriskt sett är båda medeltida städer, med stor betydelse för det framväxande staten Sverige. Båda städer har industrier och som har förvandlats till tjänstemannastäder. Ett och samma universitet  finns i båda städerna vilket påverkar både befolkningsmängd och atmosfären i städerna.

Många flyttar mellan städerna

Det är en hel del som flyttar mellan städerna också. Bor man i Örebro och flyttar till Västerås, är själva flytten inte särskilt stor. Det är som att byta grannskap. Man flyttar bara sina saker lite längre när man flyttar från Örebro till Västerås. Man talar samma dialekt, man rör sig inom samma mentalitet och tänkesätt. Det är en större skillnad i mentalitet att flytta till Stockholm, Göteborg eller Malmö söderut, eller Umeå och Luleå norrut.

Många praktikaliteter innan flytten

Trots den korta flyttsträckan mellan städerna är det ändå vissa saker som ska ordnas innan allt är klart; själva flytten och flyttstädningen till exempel. Har du bokat flyttbil? Har du sagt upp el, bredband och TV-avgift? Har du flyttat hemförsäkring och folkbokföringsadress? Det är många praktiska saker som ska ordnas upp innan du kan pusta ut. Här listar vi några av de nödvändiga uppgifter som ska utföras innan flyttlasset kan gå.

1. Boka flyttbil eller flyttfirma

Här är det bäst att vara ute i så god tid du bara kan. De flesta vill nämligen flytta under samma period under månaderna. För att försäkra dig om att du får flytta just det datum som du önskar är det viktigt att boka i god tid. De flesta andra vill också flytta i början eller slutet på månaden.

2. Säg upp bredband, TV-avgift och el

Säg upp bredbandet, TV-avgiften och elen om du inte vill betala den nya bostadsägarens service. Här tickar fakturorna på om inte abonnemangen sägs upp eller ändras till den nya adressen.

3. Ändra adress till Skatteverket och hemförsäkringen

Det är viktigt att ändra folkbokföringsadressen till Skatteverket. Samma gäller hemförsäkringen för att den ska gälla om något händer på den nya adressen.

4. Anlita flyttstädning i Örebro

Se till att få den bästa tänkbara flyttstädningen i Örebro om du vill få det städat efter gängse krav på bostäderna när man flyttar in. Välj en flyttstädning som är i enlighet med Mäklarsamfundets riktlinjer när det kommer till kvalitet på städningen.

5. Meddela ny adress till vänner och bekanta

Vill du behålla kontakt med vänner och nära och kära är det bäst att meddela dem den nya adressen, om du vill ha besök av dem, vill säga. 

Här kan du läsa mer om flyttstädning i Örebro: http://www.flyttstädningorebro.se.

Bra känna till detta om du flyttar till Västerås

14 jun 2018

Ska du flytta till Västerås? Det är många som flyttar över sommaren, kanske på gund av nytt jobb på ny ort, eller för studier. Eller så är det någon i familjen som har fått nytt jobb eller ska studera. Ibland följer man bara med i de förändringar som någon annan i familjen drabbas av, och då väljer man att flytta med öppet sinne till en ny plats och hoppas att man ska hitta bra saker på det nya stället som man har nytta av. Oberoende vilka skäl som har lett fram till ditt beslut om att flytta till Västerås, kan det vara bra att känna till vissa saker i Västerås. Därför listar vi några användbara fakta om staden.

Västerås en historisk stad

Alla svenska elever får lära sig att det var här som  GUstav Vasa höll sin första riksdag i Västerås 1466, men riksdagarna som hölls 1527 och 1544 anses vara de historiska riksdagar då katoliscismen avskaffades och man beslutade om en monarki som skulle ärvas från far till son. Staden är en medeltida stad ända sedan 1200-talet och man har redan firat sin 1000 årsdag sommaren 1990. Staden är både residensstad coh stiftsstad.

En cykelvänlig stad

Staden har många utbyggda cykelvägar och avstånden inom staden är inte så stora att det gott och väl går att cykla till de olika delarna i staden. Där finns en 380 kilometer lång cykelbana, så det är bara att träna cykling inför Vätternrundan.

Nära till Mälaren

Här går det alldeles utmärkt att ha en båt förtöjd vid någon av Västerås småbåtshamnar. Närheten till Mälaren gör staden till en attraktiv stad. Vid Östermalm strand finns stora bostadsområden som gör det enkelt att njuta av havsutsikt och nära till bad.

En del av Mälardalens högskola

Mälardalens högskola finns både i Västerås och Eskilstuna och har cirka 15.000 studenter. Den bildades efter högskolereformen 1997. Här kan man läsa ekonomi, hälsa och välfärd, till lärare och ingenjör, man kan läsa klassisk musik och opera. MÄlardalens högskola sysselsätter cirka 900 medarbetare.

Rikt näringsliv – ICAs, Hennes & Mauritz, ABB startade här

Det är inte alla som känner till att både ICA startade här och att familjen Persson startade Hennes & Mauritz startade här, liksom Asea Brown Bovery. Åsa Linderborg, kultuchef på Aftonbladet, växte upp här och skrev om sin barndom med sin pappa som arbetade på Metallverken som plåthärdare

Nyttiga saker att hitta i Västerås

Det kan vara bra att hitta nya tjänster som man kan behöva i en ny stad när man inte känner till var saker och ting finns. Här finns Länsmuseum, Mountainbike-spår, domkyrka och Mimers brunn med kulturella aktiviteter. Sedan gäller det att hitta sin vårdcentral, tandläkare, skola och omsorg om man har barn och de tjänster som man behöver i form av hantverkare, elektriker och städfirma.

Vilket företag sköter din flyttstädning?

23 apr 2018

Finns det någonting som är mer frustrerande än då man gjort någonting som varit rätt - men som ändå i slutändan blivit helt fel? Vi tänkte ge ett exempel på ett sådant scenario som tyvärr ganska många har bittra erfarenheter från. Detta i form av en flytt och där man på ett tidigt stadie insett att flytten i fråga kommer att bli en övermäktig.

Man inser att man inte har den tiden som krävs för att packa, för att ordna med transport, för att bära, för att engagera vänner och för att sköta den efterföljande flyttstädning som måste göras. Där har man alltså agerat på ett bra sätt - att inse sina egna begränsningar gör varje flytt lite smidigare och med mindre friktion. Inte sällan så blir det den senare punkten som, så att säga, får stryka på foten.

Att genomföra en flyttstädning tar tid, den är fysiskt ansträngande, den kräver noggrannhet och man är dessutom distraherad sett till att man håller på att flytta in i en annan bostad. kort sagt: många väljer att ta hjälp med sin flyttstädning och där man anlitar en städfirma. Gott så - men här kommer själva knäckfrågan: vilken städfirma är det man anlitar?

Det gemensamma svaret på den frågan brukar vara att man anlitar den städfirma som erbjuder bäst pris. Vi anser att man ska anlita den städfirma som erbjuder bäst service istället. Det som visat sig - och som ger den bittra eftersmaken - är nämligen att många får sin flyttstädning underkänd trots att man tagit hjälp.

Man har alltså gjort rätt, men ändå sett att allting blivit fel. För: det som brukar ske är att städföretaget ställer sig ovilliga att städa om- eller betala tillbaka summan man lagt ut. Därmed har också en väldigt onödig konflikt mellan säljare och köpare skapats och det är den som man vill undvika från första början då man, trots allt, betalat för ett professionellt jobb.

Så hittar du rätt företag vid din flytt

Vi kan säga att du ska flytta från Stockholm (där de största problemen finns) till Västerås och att du bestämt dig för att anlita en städfirma för din flyttstädning. Dessa tips kan vara användbara för att undvika att bli lurad och hamna i en konflikt om städningen med köparen av din gamla bostad:

  • Offerter Ta in offerter från så många företag du kan och ställ dessa mot varandra. Välj bort de dyraste och de billigaste erbjudandena du får
  • Följ upp Be om referenser och se till att ringa till de kunder du får numret till. Att ringa tidigare kunder är en enorm säkerhet. Hellre en tumme upp från en sådan än ett gott betyg på internet
  • F-skatt och personalpolicy . För att du ska kunna använda rut-avdraget - något du naturligtvis vill - så måste företaget ha f-skattsedel. Se även över vilken typ av personalomsättning företaget har. Detta är en god metod att säkerställa kvalitet. Ett företag vars anställda stannar kvar gör någonting rätt - betalar bra löner, har kollektivavtal och schyssta villkor. Ett företag som har en väldigt ombytlig personal tyder på motsatsen. Där blir också servicen avsevärt mycket sämre

Flytta till Västerås från Norrköping?

3 apr 2018

Ska du flytta till Västerås? Västerås är endast något större än Norrköping. Medan Norrköping har drygt 95.000 invånare i själva tätorten och drygt 140.000 invånare i hela kommunen har Västerås hela dryga 119.000 invånare i tätorten och dryga 150.000 invånare i hela kommunen. Liksom Norrköping är Västerås nära till vatten.

I Västerås är det Mälaren som breder ut sig och ligger cirka 10 mil från Stockholm. Båda städer är säten för betydande industrier; i Västerås grundades dåvarande ASEA, som senare blev ABB; Asea Brown Bovery. Här fanns också Nordiska metall, med fabrik med koppar, mässing och aluminium, här fanns också industri med tråddrgaeri, valsverk, tubdrageri, metallpress, gjuteri, mekanisk verkstad och ammunitionstillverkning. I Västerås grundades även matvaruaffärskedjan ICA och klädesaffärskedjan Hennes & Mauritz.

Pizzan var ny här 1947

Hit kom Pizzan första gången till restaurang Sjöhagen 1947, med anledning av de många italienare som flyttade till ASEA som gästarbetare. Här finns också många kaserner, idag finns Västmanlands flygflottilj, som bildades 1929. Västerås är centralort i  Västmanlands län, här finns domkyrka för Västerås stift och flera andra administrativa enheter som Västerås rådhusrätt, Västerås domsaga och Västmanlands domsaga.

Den som flyttar från Norrköping till Västerås, flyttar till en stad i nästan samma storlek, och med nästan samma typ av industristad, med anor ända från medeltiden. Båda städerna har flygplats, och närhet till Nyköpings flygplats Skavsta. Både från Västerås och från Skavsta går flyg till Storbritannien, Spanien och Turkiet. Tåget går till Stockholm på mellan 50 och 60 minuter, vilket underlättar pendling till och från storstaden, samtidigt som man kan bo kvar i en småstad. Västerås har Nordens största insjöhamn. Hit lastas mineraloljor, kol och koks, järnskrot, och järnlegeringar, enligt Wikipedia.

Västerås är närmare till Stockholm

Som man kan se, påminner städerna en hel del om varandra. Vill man hitta en stad som ligger närmare Stockholm, än Norrköping med sina 161 kilometer är Västerås med endast 101 kilometer från Stockholm en bra stad att välja. Vill man köpa bostad i Västerås, ligger de på relativt låga priser i centrala Västerås.

Har du väl fått tag i en bostad i Västerås, kanske det är dags att börja packa sina saker och planera möbleringen av den nya bostaden. Framför allt är det viktigt att boka flyttbil, eftersom det kan vara en hel del andra som också tänkt sig flytta kring slutet eller början av månaden. Behöver du hjälp att flytta alla saker?

Du vet väl att du kan anlita flytthjälp. Antingen ber du om hela flytthjälpen; då packar en flyttfirma alla saker åt dig, flyttar allt och packar upp. Eller då packar du sakerna, de flyttar och du packar upp alla saker när de väl är på plats. Anlitar du även flyttstädning i Norrköping, kan du dra av det på inkomstskatten. Du kan dra av som mest en fjärdedel av arbetskostnaden, eller som mest 25.000 kronor per person och år.

← Äldre inlägg