Varmt och bekvämt på balkongen

Det har blivit populärt att ha sittplatser i växthus och en balkonginglasning ger samma resultat. En inglasad balkong ger de boende en möjlighet att nyttja ytan under fler av årets dagar.

Om man räknar bort alla dagar då det regnar, blåser eller är kallt så blir det inte många dagar kvar på året. De där dagarna som har sol och ljumma kvällar är alldeles för få. Men när det sker så kan man se hur staden lever upp. Plötsligt inreds balkongerna med möbler och färgglada växter. Levande ljus tänds och glada skratt kan höras från när och fjärran.

En del går hela vägen och inreder sin balkong som ett extra rum. Andra kan ha den som en trädgård med ätbara kryddor och grönsaker. Men eftersom vädret kan svänga på bara några timmar så kan det plötsligt bli helt andra förhållanden. Då är det många som väljer att glasa in sin balkong. Ett sätt att kunna få ut det mesta av hela sommaren. Eller kanske till och med hela året långt. När andra får rusa in vid regn och blåst kan man själv bara dra till fönstren och sitta kvar. Varmt och bekvämt med en kopp the och en bra bok. Och liksom Ferdinand lukta på sina blommor.

Godkännande av husägaren

En del lägenheter har redan inglasade balkonger som nyproducerade. Men om man inte har det och vill glasa in sin balkong så är det viktigt att göra rätt. Först och främst ska man tala med sin hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om man har grannar som glasat in sina balkonger så är det troligt att man också själv får göra det. Men man ska alltid fråga och få ett godkännande. I samma veva kanske man även kan få tips om vem som utför inglasningar. Det kan spara mycket tid och pengar.

Tänka rätt direkt

Att noga tänka igenom vilken användning man vill ha av sin balkong kan spara mycket pengar och irritation i längden. Det är enklare att direkt montera en mer isolerad lösning på inglasning än att senare vilja ändra. Balkongen används av många som ett extra rum hela året. Om det är tanken så är det viktigt att man väljer rätt så att funktionen håller värmen. Kanske drar man samtidigt ut en kontakt för elektricitet på ytterväggen. Även där ska man i så fall få hyresvärdens godkännande. Även om det är en bostadsrätt man äger.

26 Aug 2020