Funderar du på att flytta till Västerås?

Om du funderar på att flytta till den trevliga staden Västerås är det inget dumt val alls. Inte om man ska tro Turistnäringen. Här finns mycket både för den som vill spendera några lata semesterdagar i den lilla staden och för alla som funderar på att ställa sina bopålar i den staden.

Därför kommer här lite intressanta fakta som staden

I Västerås, är det mesta inom cykelavstånd, och kommunen har gjort mycket för att underlätta för cyklister. I Västerås finns en finfin och stor domkyrka. En av Sveriges många kungar ligger i den kyrkan; nämligen Erik XIV i en vacker sarkofag inuti kyrkan. Den kan man titta på. Tornet till domkyrkan är hela 92 meter högt. Visste du att höga torn på kyrkan byggdes för att människorna som såg tornet skulle tänka på Gud, som man tänker sig bor i himlen? Jo, så är det. Ett torn som är högt, pekar liksom uppåt himlen och alla som vill titta på kyrktornet måste böja sig bakåt och titta upp i himlen för att få syn på tornet.

Västerås ligger invid Mälaren och har därför Nordens största insjöhamn. Det finns nybyggda områden som är byggt invid den sjön för att västeråsborna ska få njuta av havsutsikt.

Västerås har en rik historia

Västerås var historiskt en viktig stad. Här höll Sveriges första kung; Gustav Vasa sin reformationsriksdag år 1527 och sin arvsriksdag några år senare; 1544. Att hålla riksdag var en historisk och viktigt för demokratin för det senare svenskar. Här började man odla, det man kallade för västeråsgurka, redan under 1700-talet. Det var en tysk trädgårdsmästare som hette Bernhard Johan Bohnsack som odlade fram den karaktäristiska västeråsgurkan, som sedan såldes i hela landet och senare exporterades till övriga Europa.

Lång historia av utbildning i Västerås

Här grundades landets första gymnasium redan år 1623. Här avrättades också den sista fången år 1900 jämnt. Som tur var avskaffade man bort dödsstraffet efter det. Här grundades även viktiga svenska företag som Hennes& Mauritz som idag har klädbutiker i hela världen och matvarujätten Ica startade i Västerås. Vill man bo på ett flytande hotell kan man göra det i Västerås. Vill man hellre bo i ett träd kan man det på Hotell Utter Inn, Oops hotell och Hotell Hackspett.

Till sist ska nämnas att här kan man se en enda, stor avbild av Jesus, helt byggt i lego, och en gjort i pärlor. Avbilden gjort i lego innehåller 30.000 bitar och Leonardo Da Vincis tavla ”Nattvardsmåltiden” är avbildad med 450.000 pärlor. Den är världens största tavla gjord av en pärlplatta.

Finns 147.420 andra västeråsbor att lära känna

Ska du flytta hit, finns det 147.420 andra västeråsbor att lära känna. Det är en gammal stad som grundades redan år 990. Det finns många villor, radhus och lägenheter att välja mellan. Staden är centralort för Västerås kommun och residensstad för Västmanlands län och är en stiftsstad för Västerås stift.

Har du planerat på själva flytten?

Att flytta är en stor process. Man ska packa, städa och till sist flytta hit. Har du redan planerat hur du ska göra med din flytt? Har du bokat flyttbil? Det är mycket viktigt eftersom många ofta flyttar samtidigt; början eller i slutet av månaden. Då kan det vara bra att boka i tid. Har du stora och skrymmande saker, som möbler och ett piano, kan det vara värt att anlita en särskild flyttfirma som kan hjälpa dig flytta det. Man gör det inte i en handvändning. Bor du till exempel i Stockholm finns det många bra flyttfirmor att välja mellan. Inte svårt alls. Läs mer här om pianoflytt i Stockholm.

25 Jan 2018