Flytta till Västerås från Norrköping?

Ska du flytta till Västerås? Västerås är endast något större än Norrköping. Medan Norrköping har drygt 95.000 invånare i själva tätorten och drygt 140.000 invånare i hela kommunen har Västerås hela dryga 119.000 invånare i tätorten och dryga 150.000 invånare i hela kommunen. Liksom Norrköping är Västerås nära till vatten.

I Västerås är det Mälaren som breder ut sig och ligger cirka 10 mil från Stockholm. Båda städer är säten för betydande industrier; i Västerås grundades dåvarande ASEA, som senare blev ABB; Asea Brown Bovery. Här fanns också Nordiska metall, med fabrik med koppar, mässing och aluminium, här fanns också industri med tråddrgaeri, valsverk, tubdrageri, metallpress, gjuteri, mekanisk verkstad och ammunitionstillverkning. I Västerås grundades även matvaruaffärskedjan ICA och klädesaffärskedjan Hennes & Mauritz.

Pizzan var ny här 1947

Hit kom Pizzan första gången till restaurang Sjöhagen 1947, med anledning av de många italienare som flyttade till ASEA som gästarbetare. Här finns också många kaserner, idag finns Västmanlands flygflottilj, som bildades 1929. Västerås är centralort i  Västmanlands län, här finns domkyrka för Västerås stift och flera andra administrativa enheter som Västerås rådhusrätt, Västerås domsaga och Västmanlands domsaga.

Den som flyttar från Norrköping till Västerås, flyttar till en stad i nästan samma storlek, och med nästan samma typ av industristad, med anor ända från medeltiden. Båda städerna har flygplats, och närhet till Nyköpings flygplats Skavsta. Både från Västerås och från Skavsta går flyg till Storbritannien, Spanien och Turkiet. Tåget går till Stockholm på mellan 50 och 60 minuter, vilket underlättar pendling till och från storstaden, samtidigt som man kan bo kvar i en småstad. Västerås har Nordens största insjöhamn. Hit lastas mineraloljor, kol och koks, järnskrot, och järnlegeringar, enligt Wikipedia.

Västerås är närmare till Stockholm

Som man kan se, påminner städerna en hel del om varandra. Vill man hitta en stad som ligger närmare Stockholm, än Norrköping med sina 161 kilometer är Västerås med endast 101 kilometer från Stockholm en bra stad att välja. Vill man köpa bostad i Västerås, ligger de på relativt låga priser i centrala Västerås.

Har du väl fått tag i en bostad i Västerås, kanske det är dags att börja packa sina saker och planera möbleringen av den nya bostaden. Framför allt är det viktigt att boka flyttbil, eftersom det kan vara en hel del andra som också tänkt sig flytta kring slutet eller början av månaden. Behöver du hjälp att flytta alla saker?

Du vet väl att du kan anlita flytthjälp. Antingen ber du om hela flytthjälpen; då packar en flyttfirma alla saker åt dig, flyttar allt och packar upp. Eller då packar du sakerna, de flyttar och du packar upp alla saker när de väl är på plats. Anlitar du även flyttstädning i Norrköping, kan du dra av det på inkomstskatten. Du kan dra av som mest en fjärdedel av arbetskostnaden, eller som mest 25.000 kronor per person och år.

3 Apr 2018