Bra känna till detta om du flyttar till Västerås

Ska du flytta till Västerås? Det är många som flyttar över sommaren, kanske på gund av nytt jobb på ny ort, eller för studier. Eller så är det någon i familjen som har fått nytt jobb eller ska studera. Ibland följer man bara med i de förändringar som någon annan i familjen drabbas av, och då väljer man att flytta med öppet sinne till en ny plats och hoppas att man ska hitta bra saker på det nya stället som man har nytta av. Oberoende vilka skäl som har lett fram till ditt beslut om att flytta till Västerås, kan det vara bra att känna till vissa saker i Västerås. Därför listar vi några användbara fakta om staden.

Västerås en historisk stad

Alla svenska elever får lära sig att det var här som  GUstav Vasa höll sin första riksdag i Västerås 1466, men riksdagarna som hölls 1527 och 1544 anses vara de historiska riksdagar då katoliscismen avskaffades och man beslutade om en monarki som skulle ärvas från far till son. Staden är en medeltida stad ända sedan 1200-talet och man har redan firat sin 1000 årsdag sommaren 1990. Staden är både residensstad coh stiftsstad.

En cykelvänlig stad

Staden har många utbyggda cykelvägar och avstånden inom staden är inte så stora att det gott och väl går att cykla till de olika delarna i staden. Där finns en 380 kilometer lång cykelbana, så det är bara att träna cykling inför Vätternrundan.

Nära till Mälaren

Här går det alldeles utmärkt att ha en båt förtöjd vid någon av Västerås småbåtshamnar. Närheten till Mälaren gör staden till en attraktiv stad. Vid Östermalm strand finns stora bostadsområden som gör det enkelt att njuta av havsutsikt och nära till bad.

En del av Mälardalens högskola

Mälardalens högskola finns både i Västerås och Eskilstuna och har cirka 15.000 studenter. Den bildades efter högskolereformen 1997. Här kan man läsa ekonomi, hälsa och välfärd, till lärare och ingenjör, man kan läsa klassisk musik och opera. MÄlardalens högskola sysselsätter cirka 900 medarbetare.

Rikt näringsliv – ICAs, Hennes & Mauritz, ABB startade här

Det är inte alla som känner till att både ICA startade här och att familjen Persson startade Hennes & Mauritz startade här, liksom Asea Brown Bovery. Åsa Linderborg, kultuchef på Aftonbladet, växte upp här och skrev om sin barndom med sin pappa som arbetade på Metallverken som plåthärdare

Nyttiga saker att hitta i Västerås

Det kan vara bra att hitta nya tjänster som man kan behöva i en ny stad när man inte känner till var saker och ting finns. Här finns Länsmuseum, Mountainbike-spår, domkyrka och Mimers brunn med kulturella aktiviteter. Sedan gäller det att hitta sin vårdcentral, tandläkare, skola och omsorg om man har barn och de tjänster som man behöver i form av hantverkare, elektriker och städfirma.

14 Jun 2018