Badrumsrenovering – steg för steg

Funderar du på att göra ombadrum, renoveringm kakel badrummet i din nya lya i Västerås? En badrumsrenovering är något som står högt på önskelistan för många husägare som just flyttat in. Det är ett viktigt rum, och hur det ser ut kan påverka helhetsintrycket av ditt hem. Men hur gör man egentligen? Klart är att det kan vara ett ganska omfattande projekt, och det kan vara svårt att veta var man ska börja.

Planera och gör upp en budget

Bland det första som bör göras är en budget och en plan för hur renoveringen ska genomföras. Det är nu ni bör mäta, rita och planera. Leta fram inspiration på nätet och titta på badrum i en stil som du också vill ha. Det finns gott om konton på nätet som ägnar sig åt att ge inspiration för heminredning, inte minst badrum och kök bland annat.

Inspiration kan också finnas i butiker. Bor du i medelstor till större stad, säg Västerås till exempel, har du ett antal större byggvaruhus du kan gå till. Många av dessa har ”showrooms” där du, med dina egna ögon, kan få förslag på olika designer.

Ut med det gamla

Att riva badrummet är en moment som många klarar av att göra på egen hand. Viktigt är givetvis att man pluggar och stänger av avlopp och vatten. Är man osäker på hur de ska göras kan man helt enkelt ta hjälp av en VVS-montör. Med det sagt, kan man relativt enkelt utbilda sig själv genom böcker eller information på nätet. Tänk på att du sannolikt kommer att behöva hyra en container om du ska riva väggar, tak och hela inredningen. Annars finns en risk att det blir väldigt många vändor till sopstationen.

Om du ska flytta avlopp och golvbrunnar

Har du ett betonggolv och ska flytta avlopp eller golvbrunnar? I sådana fall kommer du att behöva bila upp för dessa. För dig som har ett reglat golv kan det behöva förstärkning för att klara av tyngden det innebär med exempelvis nytt kakel och ett badkar. Här är det bra att tala med en fackman om man är osäker.

Få hjälp med badrumsrenoveringen – så gör du

Det är svårt att göra alla moment själv i en badrumsrenovering, såvida man inte har behörigheter inom till exempel elarbete och VVS. Det finns ganska många firmor, även i mindre till mellanstora städer (Västerås till exempel), som specialiserar sig mot att hjälpa kunder med badrumsrenoveringar.

Att hitta en sådan firma är enkelt. Bor du i just Västerås kan du göra en sökning på nätet i stil med ”badrumsrenovering Västerås” och få fram ett antal alternativ. Ta dock inte bara första bästa, utan kolla upp firmorna ordentligt. Be om att få referenser, kolla upp deras ekonomi och titta på omdömen på nätet. Det sistnämnda är det ibland svårt att dra alltför stora slutsatser av, då kommentarsfält kan manipuleras relativt enkelt. Om det är ett stort underlag av omdömen från profiler som är verifierade, eller åtminstone verkar äkta, är sannolikheten att manipulation har förekommit lägre.

4 Mar 2019