Konkurrens mellan Örebro och Västerås?

De som bor en bit utanför Stockholm brukar dra nytta av två saker; man får ett rejält avstånd till stressiga Stockholm och slipper trafikstockningarna. Samtidigt kan man ändå ta del av allt det som är positivt med Stockholm; nöjen, shopping och alla kulturella evenemang. Ska man bo utanför Stockholm men kunna åka in på helgerna, till exempel, gäller det att bo i kranskommunerna runt Mälaren så som i Uppsala, Eskilstuna, Enköping, Örebro, Västerås, Norrköping och Nyköping och landsbygden där emelllan. Vill man åka in en helg, eller två är det inte långt att åka till Stockholm.

Tvillingstäder Örebro och Västerås?

Hur är det då att bo i säg Örebro och Västerås? Många ser de båda städerna som tvillingstäder. Båda har ungefär lika stor befolkningsmängd. Västerås har 119.372, och Örebro 117.543 invånare (2016), vilket gör dem nästan lika stora. Kulturhistoriskt sett är båda medeltida städer, med stor betydelse för det framväxande staten Sverige. Båda städer har industrier och som har förvandlats till tjänstemannastäder. Ett och samma universitet  finns i båda städerna vilket påverkar både befolkningsmängd och atmosfären i städerna.

Många flyttar mellan städerna

Det är en hel del som flyttar mellan städerna också. Bor man i Örebro och flyttar till Västerås, är själva flytten inte särskilt stor. Det är som att byta grannskap. Man flyttar bara sina saker lite längre när man flyttar från Örebro till Västerås. Man talar samma dialekt, man rör sig inom samma mentalitet och tänkesätt. Det är en större skillnad i mentalitet att flytta till Stockholm, Göteborg eller Malmö söderut, eller Umeå och Luleå norrut.

Många praktikaliteter innan flytten

Trots den korta flyttsträckan mellan städerna är det ändå vissa saker som ska ordnas innan allt är klart; själva flytten och flyttstädningen till exempel. Har du bokat flyttbil? Har du sagt upp el, bredband och TV-avgift? Har du flyttat hemförsäkring och folkbokföringsadress? Det är många praktiska saker som ska ordnas upp innan du kan pusta ut. Här listar vi några av de nödvändiga uppgifter som ska utföras innan flyttlasset kan gå.

1. Boka flyttbil eller flyttfirma

Här är det bäst att vara ute i så god tid du bara kan. De flesta vill nämligen flytta under samma period under månaderna. För att försäkra dig om att du får flytta just det datum som du önskar är det viktigt att boka i god tid. De flesta andra vill också flytta i början eller slutet på månaden.

2. Säg upp bredband, TV-avgift och el

Säg upp bredbandet, TV-avgiften och elen om du inte vill betala den nya bostadsägarens service. Här tickar fakturorna på om inte abonnemangen sägs upp eller ändras till den nya adressen.

3. Ändra adress till Skatteverket och hemförsäkringen

Det är viktigt att ändra folkbokföringsadressen till Skatteverket. Samma gäller hemförsäkringen för att den ska gälla om något händer på den nya adressen.

4. Anlita flyttstädning i Örebro

Se till att få den bästa tänkbara flyttstädningen i Örebro om du vill få det städat efter gängse krav på bostäderna när man flyttar in. Välj en flyttstädning som är i enlighet med Mäklarsamfundets riktlinjer när det kommer till kvalitet på städningen.

5. Meddela ny adress till vänner och bekanta

Vill du behålla kontakt med vänner och nära och kära är det bäst att meddela dem den nya adressen, om du vill ha besök av dem, vill säga. 

Här kan du läsa mer om flyttstädning i Örebro: http://www.flyttstädningorebro.se.

7 Jul 2018